VZL -Voedselzandloper ReceptenLekker gezond!

Venkeltaart met gerookte zalm

Hartige taart met voedselzandloper-bodem (zonder bladerdeeg).

Voor de taartbodem:
  • 200 gram havermout
  • 2 eitjes
  • gedroogde dille
  • 50 gram kokosvet
  • peper
  • zout
Voor de vulling:
  • 200 gram plakjes gerookte zalm
  • 2 rode uitjes
  • 1,5 kleine winterpeen
  • 3 venkelknolletjes
  • 3 eitjes
  • 75 ml sojaroom
  • flink wat geraspte Parmezaanse kaas
  • zout
  • peper
Venkeltaart met gerookte zalm

Maak een taartbodem van 200 gram havermout, 2 eitjes, gedroogde dille, peper, zout en 50 gram kokosvet. Het beste kun je het kokosvet een uurtje voor het bereiden uit de koelkast halen, dan is het vet lekker kneedbaar. Kneed alles goed door tot een samenhangend deeg en bekleed een ingevette springvorm met dit deeg (bodem en opstaand randje) en zet de vorm in de koelkast. Om het juiste gewicht aan kokosvet te krijgen moet je dit secuur afwegen. Als je teveel vet neemt, krijg je geen mooi resultaat. Ik gebruik voor het afwegen een prachtig en heel nauwkeurig weegschaaltje van het merk Salter. Het recept voor de venkeltaart met gerookte zalm: snipper 2 rode uitjes in een hapjespan. Snijd 1,5 kleine winterpeen in kleine plakjes en doe hetzelfde met 3 venkelknolletjes. Fruit de uitjes en voeg na een paar minuten de wortel en de venkel toe. Doe een deksel op de pan en laat de groenten zachtjes sudderen. Ondertussen 3 eitjes kloppen met 75 ml sojaroom, zout, peper en flink wat geraspte Parmezaanse kaas. Als de groenten klaar zijn, deze iets af laten koelen en daarna door het eimengsel roeren; leg de helft van dit mengsel op de taartbodem en bedek dit met ongeveer 200 gram plakjes gerookte zalm, giet daar de rest van het mengsel op en eindig met een laag geraspte Parmezaanse kaas. Laat de hartige taart garen op 180 graden gedurende ongeveer 25 minuten.

www.voedselzandloper-recepten.nl