VZL -Voedselzandloper ReceptenLekker gezond!

Havermout

Heel veel recepten met havermout, van taartbodems met havermout, tot flapjacks.

door

Wie De Voedselzandloper van Kris Verburgh heeft gelezen, denkt waarschijnlijk ook aan havermout. Want Kris Verburgh raadt havermoutpap bij het ontbijt aan als vervanger van brood. Hij schrijft: Havermoutpap is het enige graanproduct dat aangeraden wordt in de voedselzandloper. En ook: Ik zou dit boek bijna Het grote havermoutdieet kunnen noemen.

Toch is dit wel een beetje een verwarrend deel van De Voedselzandloper. Waarom geen graanproducten, maar wel havermout? Ik was eens bij een van Kris' lezingen, in Rotterdam, en daar stelde iemand uit het publiek deze vraag. Waarom wel havermout? Verburgh gaf uiteindelijk als antwoord, dat hij havermoutpap zo lekker vond.

Op deze site vind je natuurlijk vooral heel veel recepten (ook met havermout, zie hieronder). En ook nog wat gedachten over Kris' voorkeur voor havermout. Waarom havermout? Ik denk dat er wel een ander antwoord denkbaar is dan dat het zo lekker is. De leidraad in De Voedselzandloper is (zegt Verburgh) wetenschappelijk onderzoek, door Kris Verburgh bij elkaar gezocht en gerangschikt. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar we kunnen wel stellen dat volgens Verburgh uit onderzoek blijkt dat andere graansoorten gezondheidsrisico's met zich meebrengen, maar havermout niet. Volgens hem is ons lichaam niet geschikt om graan te eten, bevatten graanproducten veel te veel ongezonde suikers, terwijl havermout juist veel gezonde vezels bevat.

Andere boeken zijn er veel duidelijker over. Zo zegt William Davis in Broodbuik: Ik geloof dat tarweconsumptie () het verschil verklaart tussen de slanke, sedentaire mensen van de jaren vijftig en de te zware mensen van de eenentwintigste eeuw (). (De oorspronkelijke titel van Broodbuik is Wheat Belly, letterlijk vertaald, 'tarwe buik', het gaat in het boek vooral om het vermijden van tarwe.) Ook het boek Het glutengevaar, van David Perlmutter, is duidelijk over de gevaren van graan. In het Amerikaans heet het boek Grain Brain, 'Graan Brein'. Moderne graanproducten zijn de sluipmoordenaars van je hersenen, volgens Perlmutter.

Deze Amerikaanse schrijvers wijzen nadrukkelijk op de gevaren van gluten, ook voor mensen die geen glutenallergie hebben. Vergelijk het met roken: van een sigaret ga je niet meteen dood (maar allergische mensen hebben er wel meteen last van), maar je hele leven roken, dat is heel erg schadelijk voor je gezondheid, ook als je niet allergisch bent voor rook. Zo is het volgens hen ook met gluten: als je je hele leven gluten binnenkrijgt, is dat op den duur zeer schadelijk, ook zonder glutenallergie. En een groot verschil tussen havermout en andere granen, is dat havermout nu juist geen gluten bevat. Dus misschien is dat de reden dat Kris Verburgh geen gezondheidsrisico's in havermout heeft kunnen vinden. Maar Kris Verburgh besteedt in zijn boek geen aandacht aan gluten, het gaat hem om het vermijden van suikers. (Havermout is vaak wel 'besmet' met gluten, kijk op de verpakking om het zeker te weten.)

Het Voedingscentrum wijst de stellingen uit Broodbuik trouwens van de hand, kijk hier: Tarwe ten onrechte in een kwaad daglicht. Ook heeft het Voedingscentrum havermout niet opgenomen in de 'keuzetabel', dat betekent dat het niet de voorkeur heeft boven andere producten.

Als je desondanks toch liever geen tarwe en wel havermout wilt eten, vind je hier heel veel recepten. Op voedselzandloper-recepten gaat het niet om theorie, maar om lekker eten, om recepten. En er zijn heel veel heerlijke recepten met havermout! Een recept voor havermoutpap vind je op deze site niet, maar wel tientallen recepten waar havermout in wordt gebruikt. Havermout kan je gebruiken om bodems te maken voor hartige taarten, of in 'snacks', daarmee bedoelen we dingen die je tussendoor kunt eten, of in havermoutbrood. Hieronder zie de recepten met havermout in twee lijsten:

  • Recepten voor snacks (en ook ontbijt)
  • Recepten voor avondeten
  • Recepten met havermout voor tussendoortjes, brood, crackers, snacks:

    Recepten met havermout voor avondmaaltijden: