www.voedselzandloper-recepten.nl

VZL -Voedselzandloper ReceptenLekker gezond!

Zonder suiker in de supermarkt

Recensie door Roberto Chispa

Er is een nieuw boekje (april 2015) met de naam 'Zonder suiker in de supermarkt'. In dit artikel bespreken we het boekje en gebruiken we het om de hoeveelheid suiker van een dagje Voedselzandloper eten te bepalen. Is het mogelijk om echt drastisch te minderen met suiker?

Zonder suiker in de supermarkt - kan dat? Want overal zit toch suiker in? Als je de lange tabellen in het boekje bestudeert, zie je wat je moet laten liggen als je geen suiker binnen wilt krijgen. Bijvoorbeeld:

  1. Een rol mentos. Per 'portie' (is dat één mentos?): 13.8 gram suiker
  2. Een zak Lays chips naturel. Per portie (voor mij was dat vroeger driekwart zak :)... ): 0,1 gram. Dat valt wel mee qua suiker zou ik zeggen.
  3. Dorset Cereals Cranberry. Per portie 12,6 gram suiker.
  4. Weight-watchers Kip zoet-zuur met rijst: 27,6 gram suiker per portie.
  5. Burger King Milkshake Mango: 99,2 gram (Dat zijn 25 afgestreken lepels suiker :)... )

'Zonder suiker in de supermarkt' bestaat voor het grootste deel uit tabellen met supermarkt producten (en van McDonalds, Burger King en Starbucks). Er zijn verschillende categorieën tabellen, zoals 'Fruit', 'Sauzen en dressings', 'Groenten en salades'. Het zoekt vrij gemakkelijk. Het boekje is wel vrij klein, zodat de tabellen over twee bladzijden verdeeld zijn en de lettertjes klein, dat leest niet superfijn. Maar volgens de uitgever is het formaat juist handig omdat je het heel gemakkelijk kunt meenemen en in de winkel kunt checken hoeveel suiker ergens in zit. Nou ja, ik ben benieuwd hoeveel mensen binnenkort in de Jumbo of Albert Heijn in dat boekje staan te turen. (De merken van Lidl en Aldi staan er trouwens niet in.) De kleuren in de tabel geven 'wel eten' en 'niet eten' aan: Rode producten bevatten relatief veel suiker, groene producten weinig. Wel verwarrend is dat bijna al het fruit rood is en een Big Mac groen. Een Big Mac bevat waarschijnlijk minder suiker dan een appel maar ik zou toch liever die appel nemen. Het voorwoord wijst hier wel op.

Behalve die tabellen heeft het boek ongeveer 10 bladzijden met uitleg over suiker, en wat tips over het vermijden van suiker. Waarom is suiker slecht, bijvoorbeeld? (Met een suikerrijk dieet loop je meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten.) En hoeveel suiker mag je per dag hebben? (Om het kort te houden: Vrouwen 90 gram, waarvan maximaal 50 gram 'toegevoegd', mannen 120 gram, waarvan maximaal 70 gram 'toegevoegd'. Maar nieuwe richtlijnen van de WHO gaan uit van maximaal 25-35 gram toegevoegde suiker.)

Er is een verschil tussen 'natuurlijke' suikers en 'toegevoegde' suikers. De natuurlijke zitten er 'van nature in', bijvoorbeeld in een banaan: ongeveer 20 gram. De toegevoegde suiker heeft de fabrikant er in gestopt. 'Zonder suiker in de supermarkt' geeft geen info over de verhouding natuurlijk/toegevoegd in een product. Het suiker in die weight-watchers kip bijvoorbeeld (zie boven), is dat toegevoegd of natuurlijk? Dat staat er niet bij.

Volgens de inleiding van Zonder suiker in de supermarkt is de nieuwe norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor toegevoegde suiker per dag (dus 25-35 gram) bijna ondoenlijk, en levert het ook niet veel voordeel op in vergelijking met de moeite die het kost om die limiet te halen.

Ik vind dat wel een verrassende opmerking in dit boekje, dat toch als boodschap lijkt te hebben dat het belangrijk is om minder suiker te eten.

Daarom heb ik met het boekje in de hand wat rekenwerk gedaan. Stel dat je 'Helemaal VZL' eet, dus het lukt je om de zandloper van Kris Verburgh in je dagelijkse praktijk in te zetten, en als je collega's op Multivlaai trakteren, dan neem jij niks, de droppotten op de hoek van de bureau's loop je voorbij en bij de benzinepomp sla jij de aanbieding voor 2 Snickers voor 1 euro beleefd af. Dan kan je dag er qua eten zo uit zien:

Ontbijt Spinazie smoothie 47 gram natuurlijke suiker
Ontbijt 1 ei 0 gram suiker
Tussendoor Een hand walnoten 0 gram suiker
Lunch Asperge-zoete aardappelsoep 8 gram natuurlijke suiker
Tussendoor 2 porties Verkade chocolade extra puur 6 gram toegevoegde suiker
Tussendoor OK, we nemen die hele reep ;) 28 gram toegevoegde suiker
Avond eten Quiche van cherrytomaatjes en snijbonen met bosuitjes en munt 8 gram natuurlijke suiker
Drinken 8 koppen groene thee 0 gram suiker (Volgens Zonder suiker in de supermarkt zit er geen suiker in thee. Je moet er dan natuurlijk niet zelf suiker in doen.)
Drinken 1 glas rode wijn 0,4 gram suiker (Toegevoegd of natuurlijk, dat weet ik niet.)

Totaal van een dag volgens het voedselzandloper eetpatroon: Ongeveer 92 gram suiker, waarvan 28 gram toegevoegd (omdat we die hele reep opgegeten hebben). Als we meer zelfbeheersing hadden gehad (maar 1 flink stuk chocola): 70 gram suiker, waarvan 6 gram toegevoegd. Kortom, als je eet volgens de voedselzandloper, is het best mogelijk om de strengste norm van de WHO te halen! En wie de recepten op www.voedselzandloper-recepten.nl kent, weet dat je dan superlekker kunt eten.

De oorspronkelijke titel van 'Zonder suiker in de supermarkt' is 'How to shop without sugar'. De Engelse schrijfster heet ; wie het monnikenwerk voor de Nederlandse versie heeft gedaan vermeldt het boek niet. Het voorwoord is van , bekend van 'Zonder suiker en natuurlijk!'

Mijn conclusie over 'Zonder suiker in de supermarkt' is in de eerste plaats, dat ik er met plezier in gelezen heb. Maar ik vraag me af hoeveel ik er nu verder mee kan. De conclusie is toch gewoon, koop gewoon verse producten en niks in pakjes en zakjes. Dus sla driekwart van de supermarkt gewoon over. Maar misschien is dat voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan, bijvoorbeeld als je gezinsleden hebt met andere wensen dan jij. Dus misschien wil je met de harde feiten uit het boekje je man, vrouw of kinderen laten zien hoeveel suiker ze binnen krijgen. Dan is 'Zonder suiker in de supermarkt' een goed naslagwerkje. En dat geldt ook als je precies op een rijtje wilt zetten hoeveel suiker je binnenkrijgt met je huidige eetpatroon, want dit boekje heeft de gegevens voor meer dan 1400 producten.